+3629628110 napelem@lanzo.hu

Gyakran Ismételt Kérdések

Tájékozódjon biztos forrásból!

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?
Röviden és egyszerűen, a napelem áramot termel, a napkollektor meleg vizet.
A napelem rendszereket fotovoltaikus rendszereknek szokták nevezni utalva a működési elvükre, rövidítve PV (photovoltaik).
Mennyi áramot fog nekem termelni a rendszerem?
Napelem rendszereknél az egyik legfontosabb termelési adat az éves kWh/kWp, ami azt mutatja meg, hogy az adott rendszer egy év alatt hány kWh áramot termel 1kWp (1000Wp) nominális teljesítményre vetítve.

Magyarországi viszonylatokban ez reálisan nézve évi 1100-1200 kWh/kWp,a tájolástól, a tető lejtésétől és a rendszer veszteségeitől függően. Természetesen az éves hozam attól is függ, mennyire volt „napos” évünk, ebben a tekintetben hazánknak igen kedvezőek az adottságai.

Szigetüzemű vagy hálózatra tápláló rendszert vegyek?
Szigetüzemű rendszernél a megtermelt energiát szolár-akkumulátorok tárolják, hálózatra táplálónál tulajdonképpen a meglévő villamos energia hálózatot használjuk „tárolásra”. Szigetüzemű rendszert ott érdemes telepíteni ahol nincs, vagy nagyon költséges lenne kiépíteni az elektromos hálózatot. További hátrány, hogy szükség van akkukra (plusz költség), az akkukat cserélni kell (drágák) , illetve veszélyes hulladéknak minősülnek. Ahol a feltételek adottak (van elektromos hálózat), egyértelműen hálózatra tápláló rendszert logikus és gazdaságos üzembe helyezni.
Hogyan működik a hálózatra visszatáplálás, mi van ha többet termelek mint fogyasztok?

Hálózatra visszatápláló rendszer esetében az ügyfél éves szaldós elszámolásra köt szerződést az áramszolgáltatóval. A rendszer által termelt villamos energia egy része helyben kerül felhasználásra, a fel nem használt többlet energiát a rendszer a hálózatba táplálja és más felhasználóknál kerül elfogyasztásra. A telepítés után a szolgáltató egy úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel, amellyel a visszatáplált villamos energia mennyiségét is méri. Az éves szaldó elszámolás biztosítja, hogy az Önnél fel nem használt energia ne vesszen kárba!

Érdemes nagyobb rendszert létesíteni, mint a tényleges energia felhasználásunk?

Mivel a szolgáltató az éves szaldó alapján elszámolt túltermelést kb. 85%-os áron vásárolja vissza, gazdaságilag nem ésszerű. Így ökölszabályként akkora rendszert érdemes telepíteni, amely az éves felhasználásunkat fedezi és nem termel túl. Fontos azonban, hogy jövőbeni beruházásainkkal és várható fogyasztás növekedésünkkel is számoljunk, mivel egy rendszer élettartama kb. 25-30 év és csak korlátozottan bővíthető. A jövőbeni felesleges költségek elkerülése érdekében kérje szakembereink segítségét.

Melyik a jobb, a monokristályos, polikristályos vagy a vékonyrétegű (amorf, CIGS, CdTe) napelem?
A monokristályos és polikristályos modulok megközelítőleg azonos hatásfokon működnek (~14%) , a vékonyrétegű technológia manapság kb 8-9%-os hatásfoknál tart. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonos teljesítmény/Wp eléréséhez vékonyrétegű napelemekkel nagyobb felület szükséges, valamint a vékonyrétegű modulok szórt fényben és magasabb hőmérsékleten jobban teljesítenek. Vékonyréteget általában akkor szoktak alkalmazni, ha van bőven tetőfelület/nagyobb napelem parkoknál, illetve a tájolás jelentősen eltér az optimálistól. Családi ház méretű rendszereknél főleg a kristályos technológia a jellemző, nagyobb rendszereknél a vékonyréteg optimálisabb lehet ár/teljesítmény szempontjából.
Mennyi ideig működik egy napelem?
A napelem-cellák gyakorlatilag korlátlan ideig működnek, a modulok élettartalma 20-30 év.
A gyártók általában 12 év 90% , 25 év 80%-os teljesítménygaranciát és változó időtartamú termékgaranciát biztosítanak.
Érdemes a modulokat megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, így minimalizálni az esélyt, hogy az adott márka egyszer csak megszűnjön és akkor a garancia is kérdéses.
Milyen részekből áll egy napelemes rendszer?

A napelemes rendszer a tetőn elhelyezett napelem modulokból, tartó szerkezetből, speciális duplafalú UV álló szolár kábelből és egy inverterből áll.

Milyen garanciák vannak a napelemekre?

Napelemekre a gyári garancia paneltől függően 10-12 év, a teljesítmény garancia pedig 25 év.
Inverterekre gyári garancia mérettől függően 5-8 év és 60 hónap szerelési garanciát biztosítunk az általunk szerelt rendszerekre.

Mikorra hozza be a beruházás az árát?

Ha csak a villanyszámlán történő spórolást vesszük számba kb. 8-10 év a megtérülése. Ezen segíthetnek a támogatások, illetve nem szabad elfelejteni, hogy egy napelemes rendszer élettartama legalább 30 év, ha nem több. Persze mindez mai árszintekhez van számítva.

Hova érdemes szerelni a napelemeket, van-e elegendő tetőfelületem?
A napelemek Magyarországon 40 fokos szögben déli tájolással a leghatékonyabbak. 1 kW napelemnek 7 m2 tetőfelület szükséges.
Vannak-e támogatások a napelemes rendszerekre?

Igen, vannak különböző támogatási pályázatok.
Az aktuális elérhető pályázatokról kérjen tájékoztatót.

Mekkora teljesítményig számít a rendszerünk kis házi erőműnek?
Jelenlegi besorolás szerint 10 kW-ig házi kiserőművünk van.
Kell-e engedélyeztetni a napelemes vagy napkollektoros rendszereket?
Nem kell külön építési engedély a napkollektor és napelemes rendszer telepítéséhez, csak az áramszolgáltatókkal kel engedélyeztetni.
Mennyi idő egy napelemes rendszer telepítése?

Nyilván a telepítés idejét elsősorban a rendszer nagysága és a telepítés helyszíne határozza meg. Pl. egy 3 kW-os családi házas rendszer telepítése 1 nap.

Lehet-e a későbbiek folyamán bővíteni a napelemes rendszeremet?

A rendszer maximális teljesítményét alapvetően az inverter határozza meg. Fontos, hogy a jövőbeni fogyasztásnövekedésünkkel is számolva (pl. elektromos autót, szaunát vagy más nagyobb fogyasztót készülünk vásárolni) válasszuk meg a beépítendő inverter típusát. Szakembereink segítséget nyújtanak Önnek, hogy elkerülhesse a későbbi kellemetlenségeket.

Kell-e külön villámvédelem a napelemes rendszerekhez?

A jelenlegi időjárási viszonyokat figyelembe véve ingatlanjaikat javasolt külső és belső villámvédelemmel ellátni. A napelemes rendszerhez szükséges védelmi berendezéseket ajánlatunk tartalmazza, de a tervezéskor a meglévő villámvédelmet is figyelembe kell venni.

Mekkora jégverést bírnak el sérülés nélkül a napelemek?

Prémium kategóriás KIOTO napelemeink például 55 mm-es jéggolyóknak is képesek ellenállni. A speciális vízelvezetős keretnek köszönhetően pedig a napelem jégfagyás mentes, és nem jöhet létre lefeszülés. A gyártói garancia mellett is javasoljuk ügyfeleinknek, hogy napelemes rendszerüket vegyék bele ingatlanbiztosításukba.

Érdemes-e elektromos fűtési rendszerekben gondolkodni?
Szerintem egyértelműen igen. Az elektromos fűtés az egyetlen alternatívája kényelemben is a gáznak, és egy (tényleg) jól szigetelt háznak eleve kevesebb fűtési energiára van szüksége, ezt kiegészítve egy szabályozott szellőztetési rendszerrel már versenyképessé teszi az elektromos fűtést. Visszatáplálásos napelemes rendszerrel kiegészítve, ami tavasztól őszig elektromos áramot termel vissza a hálózatba ideális esetben megoldhatjuk a téli fűtésünket is.
Hogyan kezdődik?

Küldj egy villanyszámlát, majd a helyszínen átbeszéljük a részleteket.

Ingyenes ajánlatkérés

Kérjen ingyenes árajánlatot online, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!